ce-märkning av maskiner

CE-märkning enligt EU:s och maskindirektivets säkerhetskrav

Vi på MP Creative Metal har genomfört auktoriserad utbildning för att vi ska kunna CE-märka alla våra maskiner enligt EU:s och maskindirektivets säkerhetskrav för hälsa, miljö och maskinsäkerhet. Vi erbjuder även CE-märkning av maskiner som vi inte själva har byggt.

Varför vi har valt att kunna erbjuda CE-märkning till våra kunder

Som en heltäckande maskinbyggare lägger vi stor vikt vid att våra maskiner ska kunna sättas i drift omgående efter leverans och installation. Därför var det en självklarhet för oss att genomgå auktoriserad utbildning för att kunna erbjuda just detta. En maskin är en långsiktig investering. Därför ska den hålla den hög standard som EU har fastställt genom maskindirektivet är obligatorisk för en säker maskin i produktion och för dem som ska hantera maskinen. Läs mer om de krav som ställs för att kunna CE-märka en maskin nedan. 

Vad är CE-märkning för maskiner?

CE-märkning på en maskin visar att den uppfyller EU:s krav på maskinsäkerhet. Märkningen ska innehålla information om tillverkarens namn, tillverkningsnummer och tillverkningsår, vilket möjliggör spårning av maskinen och tillgång till dess tekniska dokumentation. Utöver CE-märket krävs en ”försäkran om överensstämmelse”, ett dokument där tillverkaren intygar att maskinen uppfyller säkerhetskraven. Detta dokument ska vara på det språk som används i det land där maskinen kommer att användas.

Rätt dokumentation

Tillverkaren måste även upprätta en teknisk dokumentation som ska sparas i minst tio år. Dokumentationen ska vara tillgänglig för tillsynsmyndigheter, särskilt vid olyckor eller inspektioner. En bruksanvisning på landets språk ska också medfölja maskinen och innehålla detaljer om användning, underhåll samt varningar för potentiella risker. Dessa krav är viktiga för att garantera att maskinsäkerheten följer EU:s regler och standarder och att maskinen kan användas på ett säkert och korrekt sätt. CE-märkningen bidrar därmed till att skydda både användare och omgivning från skador och olyckor.

OY MP Creative Metal

Er Självklara Maskintillverkare

Välkommen att kontakta oss så hjälper vi er att bygga er nästa maskin! Från idé till verklighet.